Καλογήρου Παναγιώτης (Τάκης 1)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Λίγα λόγια για εμένα
Γεννήθηκα Αθήνα..... Έχω ασχοληθεί με ΜΜΕ και είμαι ηλεκτρονικός. Στην ζωή μου οτι θέλησα το πέτυχα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το Χρηματιστήριο. Το πλήρωσα πανάκριβα. Ηταν το μόνο πράγμα που με έβαλε κάτω. Πείσμωσα τόσο, πού διέθεσα τόσες ώρες, όσες δεν διέθεσα για τίποτε άλλο για να το μάθω. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μου ξεπληρώσει οτι μου πήρε και όχι μόνο.Εδώ και αρκετό καίρο, έχω συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να δείξω στον απλό επενδυτή οτι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Αν δεν καταστραφείς δεν μαθαίνεις. Μάθετε για να μήν είστε και εσείς τα επόμενα θύματα. Τις γνώσεις που αποκόμισα σας μεταφέρω απο εδώ. Αποτελούν τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και εμπειρίες. Να ξέρετε οτι κανείς δεν ξέρει τα πάντα . Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
ANALYTAKIS TV
Σύνδεσμοι


Χημικές και τοξικές ουσίες στο πιάτο μας!
1555 αναγνώστες
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013
11:25

Χημικές και τοξικές ουσίες στο πιάτο μας!

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που τα φαγητά σας μαγειρεύονται στο «hi tech» αντικολλητικό τηγάνι του σπιτιού σας ή στο τηγάνι κάποιου «in» εστιατορίου «έρχονται» στο πιάτο σας και 15 τοξικές χημικές ουσίες (αέρια και μικροσωματίδια) που ελευθερώνονται από τη θερμική αποσύνθεση του τεφλόν, δηλαδή της αντικολλητικής επίστρωσής του;

Μάλιστα, μια από αυτές (C8) έχει ανιχνευθεί στο αίμα του 96% των παιδιών των ΗΠΑ και άλλες τρεις είναι τόσο τοξικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χημικά... όπλα. Υπερβολή, θα πείτε. Κι όμως, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ενέχονται για καρκινογενέσεις στο πάγκρεας, στο συκώτι, στους μαστούς και στους όρχεις, καθώς και σε γεννητικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Επίσης, μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά πεθάνει το καναρίνι σας ενώ... εσείς μαγειρεύετε... Ρωτήστε τους μεταλλωρύχους, που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν μικρά πουλιά για να τους προειδοποιούν για θανατηφόρα αέρια που εκλύονται στα έγκατα της γης.
*Οι τοξικές ουσίες του θερμαινόμενου τεφλόν εισέρχονται στο σώμα μας καθημερινά με τις τροφές που μαγειρεύουμε σε αντικολλητικά σκεύη. Ακόμη και επιστήμονες της κατασκευάστριας εταιρείας αναγνώρισαν τώρα ότι τα αέρια τα οποία ελευθερώνονται μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ασθένειες και ειδικότερα μία, που ονομάζεται «πυρετός από αναθυμιάσεις πολυμερών».

Πιθανές ασθένειες

Το τεφλόν είναι ένα πλαστικό. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '30 από την αμερικανική χημική εταιρεία Dupont και χρησιμοποιείται σήμερα ως αντικολλητικό στα μαγειρικά σκεύη. Η εκτεταμένη χρήση του άρχισε από τη γαλλική «Τεφάλ» το 1956. Ετησίως παράγονται πάνω από 300 εκατ. αντικολλητικά σκεύη.
Η επικινδυνότητα του πασίγνωστου, πλέον, τεφλόν αποκαλύφθηκε και από την αμερικανική οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος EWG: Ειδικοί επιστήμονες της οργάνωσης, που πραγματοποίησαν δοκιμές σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, πιστοποιήσαν ότι ένα τηγάνι τεφλόν στο «μάτι» μιας κοινής ηλεκτρικής κουζίνας φτάνει στους 380 βαθμούς μέσα σε 5 λεπτά και εκλύει όλες αυτές τις τοξικές ουσίες.

Το εθνικό πρόγραμμα τοξικολογίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ θεωρεί το τετραφθοροαιθυλένιο (μία άλλη ουσία) καρκινογόνο καθώς είναι γνωστό ότι προκαλεί στον άνθρωπο καρκίνο στα νεφρά και λευχαιμία, ερεθισμούς σε μάτια, μύτη, λάρυγγα, καρδιακή αρρυθμία, πνευμονικό οίδημα και πιθανώς θάνατο.

*Ιδού τις μας επισημαίνει ο καθηγητής Βιοχημείας Χ. Γεωργίου του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:
«Το τεφλόν σε αυτοκαθαριζόμενους φούρνους και σε ταψιά συλλογής ζουμιών, αναπτύσσει θερμοκρασίες 540 βαθμών και αποσυντίθεται στα δυνητικώς χημικά όπλα φθοριούχο καρβονύλιο, ανάλογο του νευροτοξικού αερίου φωσγένιο, που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο στούς δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στο περφθοροϊσοβουτένιο και μονοφθοροακετικό οξύ. Το τελευταίο μάλιστα είναι θανατηφόρο σε πολύ χαμηλές δόσεις: ένα κουταλάκι αρκεί για να σκοτώσει 100 άτομα».
Τι ακριβώς, όμως, προκαλούν στον οργανισμό μας οι τοξικές αυτές ουσίες που σερβίρονται στο τραπέζι μας;
Με βάση τα συμπτώματα που ακόμη και οι επιστήμονες της Dupont κατέγραψαν σε εργαζόμενους, η ασθένεια έχει χαρακτηρισθεί ως «πυρετός των πολυμερών» εκδηλώνεται ως γενική αδιαθεσία, με σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους, βήχα και πυρετό 38-40 βαθμών. Μάλιστα, συγχέεται πολλές φορές με την κοινή γρίπη.
Στο εργοστάσιο παραγωγής, 2 στις 7 εγκύους εργαζόμενες γέννησαν παιδιά με ανωμαλίες. Κραυγαλέα περίπτωση είναι ο Bucky Bailey, ο οποίος γεννήθηκε με ένα ρουθούνι και με παραμορφωμένο το πρόσωπό του.
*Αλλη διεθνής μελέτη 11 επιστημόνων από 10 χώρες σε 473 κατοίκους έδειξε εκτεταμένη μόλυνση του αίματός τους, με το περφθοοκτανοϊκό οξύ-C8 από το οποίο κατασκευάζεται το τεφλόν. Το ότι είναι άκρως τοξικό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από σχετική μελέτη του καθηγητή Scott Maury (τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Τορόντο).

Η ουσία C8

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών βρέθηκαν στους κατοίκους των ΗΠΑ και της Πολωνίας, ενώ οι χαμηλότερες στην Ινδία και την υποανάπτυκτη Αφρική. Εκτός του τεφλόν, εξίσου επικίνδυνα είναι τα φθοριομένα τελομερή από τα οποία κατασκευάζονται τα αντικολλητικά χαρτιά περιτυλίγματος και κουτιά συσκευασίας, υφάσματα, ταπετσαρίες τοίχων, λαμπτήρες κ.λπ.
*Μελέτη του καθηγητή Α. Bermudez της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Missouri πιστοποίησε τον θάνατο από πνευμονικό οίδημα 1.000 πουλερικών που εκτέθηκαν στους 200 βαθμούς αντιθραυστικών λαμπτήρων με επίστρωση τεφλόν.
Τον Ιούλιο του 2004 ανακοινώθηκε από το BBC ότι στην πόλη Parkersburg στη Βιρτζίνια, που η Dupont έχει το εργοστάσιό της, διέρρευσε στο πόσιμο νερό η τοξική ουσία C8. Επειτα από μηνύσεις, η εταιρεία πλήρωσε αποζημιώσεις 300 εκατ. δολ. Ουδέποτε ωστόσο παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν στις κατοικημένες περιοχές.

*Οι περισσότερες μελέτες για την τοξικότητα και τη διασπορά του C-8 στο περιβάλλον έγιναν από την προμηθεύτρια της Dupont εταιρεία 3Μ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, μελέτες της σε δότες αίματος και σε παιδιά έδειξαν γενικευμένη μόλυνση του 96% των πολιτών των ΗΠΑ σε αυτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για να αποβάλει ο οργανισμός τους το μισό αυτής της ουσίας πρέπει να περάσουν περίπου τεσσεράμισι χρόνια.
Δυστυχώς το C-8 είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο περιβάλλον και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω διασπορά του στο πόσιμο νερό, στα βρώσιμα λαχανικά, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Ηδη από το 2000 η 3Μ σταμάτησε να το πωλεί στην Dupont για να μην έχει τις νομικές εμπλοκές της, αλλά εξακολουθεί να το παράγει για δική της χρήση.
*Παρότι καθημερινά η χρήση του τεφλόν αυξάνεται και οι επιστημονικές έρευνες εγείρουν τεκμηριωμένες ενστάσεις για τη δημόσια υγεία, οι επίσημοι οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των καταναλωτών μάλλον εφησυχάζουν.
Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, FDA, των ΗΠΑ έκρινε ότι οι ποσότητες των εκλυομένων τοξικών χημικών από το θερμαινόμενο τεφλόν είχαν αμελητέες επιπτώσεις στην υγεία. Αντιθέτως η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ, η ΕΡΑ, έπειτα από πιέσεις οργανώσεων απείλησε την Dupont με «βαρύ πρόστιμο», επειδή δεν δημοσιοποίησε μελέτες της που έδειχναν την ύπαρξη του C8 στο αίμα εγκύων εργατριών της.

Στην Ευρώπη

Μάλιστα, το 2003 αναγκάστηκε να ξεκινήσει ειδική έρευνα για τις επιπτώσεις στην υγεία, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη «σημαντικών επιστημονικών αβεβαιοτήτων» για την τοξικοτητά του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι πολίτες θα μένουν απροστάτευτοι από το καταστροφικό C8, διότι όπως μας τόνισε ο Χ. Γεωργίου,
«ο προτεινόμενος νόμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος για τον έλεγχο των τοξικών χημικών ουσιών εξαιρεί τη συγκεκριμένη και όλες τις υπόλοιπες που παρασκευάστηκαν πριν από το 1981».

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=10405832

Σχόλια

15/03 22:51  PREMIUM
Καλησπέρα Τάκη ! Σίγουρα έχεις ΥALCO και θέλεις να μαζέψεις και άλλα στα χαμηλά ;-)
16/03 05:54  Καλογηρου Παναγιωτης
Οχι. Δεν έχω τιποτα και περιμένω να πάρω ΕΤΕ λίγο χαμηλότερα.
16/03 06:45  PREMIUM
ΟΚ φίλε ! Σε κατάλαβα ότι είσαι ... blue chiper :-)
Εγώ πάντα ... περιφέρεια ακόμη και στον ... 25άρη :-)
Το μόνο ότι με ... κατέστρεψες, γιατί δεν είδε το 0,17 :-) Καλό τριήμερο !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις καί σχόλια δεικτών - μετοχών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG
http://analytakis.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
ΛΟΓΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL, ΜΠΟΡEIΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΗΛΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΜΕΤΟΧΩΝ Σχολια Δεικτων ΑναλυσειςΑπό 22/11/13

Από 16/12/13
Flag Counter


[ Copy this | Start New | Full Size ]


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις