Καλογήρου Παναγιώτης (Τάκης 1)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Λίγα λόγια για εμένα
Γεννήθηκα Αθήνα..... Έχω ασχοληθεί με ΜΜΕ και είμαι ηλεκτρονικός. Στην ζωή μου οτι θέλησα το πέτυχα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το Χρηματιστήριο. Το πλήρωσα πανάκριβα. Ηταν το μόνο πράγμα που με έβαλε κάτω. Πείσμωσα τόσο, πού διέθεσα τόσες ώρες, όσες δεν διέθεσα για τίποτε άλλο για να το μάθω. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μου ξεπληρώσει οτι μου πήρε και όχι μόνο.Εδώ και αρκετό καίρο, έχω συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να δείξω στον απλό επενδυτή οτι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Αν δεν καταστραφείς δεν μαθαίνεις. Μάθετε για να μήν είστε και εσείς τα επόμενα θύματα. Τις γνώσεις που αποκόμισα σας μεταφέρω απο εδώ. Αποτελούν τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και εμπειρίες. Να ξέρετε οτι κανείς δεν ξέρει τα πάντα . Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
ANALYTAKIS TV
Σύνδεσμοι


Οι Ισλανδοί ψήφισαν πάλι «Οχι»
1689 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012
03:14

Οι Ισλανδοί ψήφισαν πάλι «Οχι»Το ότι οι Βίκινγκς δεν δείλιαζαν στις μάχες των πολέμων είναι πασίγνωστο. Αυτό που μαθαίνουμε, όμως, τώρα είναι ότι οι απόγονοί τους δεν δειλιάζουν ούτε μπροστά στις κάλπες!
Αγνοούν επιδεικτικά τον υφέρποντα φόβο που συχνά συνοδεύει εκλογικές αναμετρήσεις, αν κρίνουμε τουλάχιστον από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ισλανδία.
Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είχαν προεξοφλήσει τη νίκη της γοητευτικής 37χρονης δημοσιογράφου Θόρα Αντοουρσντόουτιρ. Όχι φυσικά για τα ωραία της μάτια, αλλά για τις πολιτικές θέσεις της.

Η Αρνοουρσντόουτιρ υποστηριζόταν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σίγκουρδαντόουτιρ – μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από υποτελή στάση απέναντι στις πιέσεις της Βρετανίας και η οποία είχε αποπειραθεί να φορτώσει στις πλάτες των Ισλανδών χρέη των ισλανδικών τραπεζών στο εξωτερικό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η «επιχείρηση γοητεία» των Ισλανδών ψηφοφόρων όμως απέτυχε οικτρά.

Η Αρνοουρσντόουτιρ σαρώθηκε κυριολεκτικά από τον δεξιό πρόεδρο Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον με…..20 (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά – για την ακρίβεια, αυτή πήρε το 33,2% των ψήφων και ο Γκρίμσον, ο οποίος επανεξελέγη για….πέμπτη (!) συνεχή θητεία πήρε 52,8%.

Δεν ψήφισαν φυσικά από συνήθεια τον δεξιό πρόεδρό τους οι Ισλανδοί. Τον τίμησαν για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε να έρθει σε πρωτοφανή σύγκρουση με την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, να αρνηθεί να υπογράψει απόφαση που είχαν πάρει οι σοσιαλδημοκράτες πρωτίστως βουλευτές να φορτώσουν στον λαό τα τραπεζικά χρέη και να καταστεί σύμβολο του «Όχι» και της αντίστασης των Ισλανδών.

Πα πρώτη φορά στην ιστορία της ανεξάρτητης Ισλανδίας από το 1944, ο Γκρίμσον έκανε χρήση του μοναδικού πολιτικού όπλου που έχει κατά το Σύνταγμα ο Ισλανδός πρόεδρος: πρόβαλε βέτο στην απόφαση του κοινοβουλίου, οδηγώντας το θέμα σε δημοψήφισμα.

Στο δημοψήφισμα οι σύγχρονοι Βίκινγκς δεν άφησαν τίποτα όρθιο: ψήφισαν «Όχι», σε ποσοστό… 93%!!!

Αποδείχθηκε έτσι η αβυσσαλέα διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και λαού της Ισλανδίας, η οποία όμως δεν θα είχε γίνει δυνατόν να καταγραφεί, αν ο πρόεδρος Γκρίμσον δεν είχε υψώσει το πολιτικό του ανάστημα φράζοντας τον δρόμο στην εθελόδουλη κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και υποχρεώνοντάς την να υποστεί τη λαϊκή ετυμηγορία.

Δικαίως οι Ισλανδοί ψηφοφόροι τον αντάμειψαν με τη θριαμβευτική και πρωτοφανή πέμπτη συνεχή επανεκλογή του.
Υπάρχει ένα ακόμα μήνυμα που στέλνει η επανεκλογή του Γκρίμσον. 

Ο Ισλανδός πρόεδρος είναι εναντίον της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, την οποία προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την οποία φυσικά υποστήριζε και η Θόρα Αρνοουρσντόουτιρ. 

Η ΕΕ σήμερα είναι άκρως αντιπαθής στην πλειοψηφία των Ισλανδών εξαιτίας των μνημονίων και των σκληρών όρων αφαίρεσης της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας χωρών που ζητούν βοήθεια διάσωσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, οπότε έπαιξε και ο παράγοντας αυτός ρόλο υπέρ του Γκρίμσον.

Η Αρνοουρσντόουτιρ, η οποία λειτούργησε πλήρως ως όργανο των αντιπάλων του Γκρίμσον, είχε την αφέλεια να επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία και στο ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να έχει καμιά πολιτική δυνατότητα παρέμβασης – να καταργηθεί δηλαδή και η μοναδική επιλογή προβολής βέτο στην επικύρωση απόφασης του κοινοβουλίου, πράγμα που οδηγεί υποχρεωτικά σε δημοψήφισμα.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας στην Ισλανδία είναι ήδη κυρίως τελετουργικό αξίωμα και επαναλαμβάνουμε ότι το βέτο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Από τη στιγμή όμως που το ασύλληπτο ποσοστό του 93% συμφώνησε επί της ουσίας με τον Γκρίμσον λέγοντας «Όχι» με το δημοψήφισμα στην απόφαση του κοινοβουλίου για μετακύλιση των χρεών των τραπεζών στις πλάτες των πολιτών, οι Ισλανδοί ψηφοφόροι έγιναν έξω φρενών.

Κατάλαβαν ότι η θέση της Αρνοουρσντόουτιρ για απολύτως τυπική προεδρία ήταν η εκδίκηση των σοσιαλδημοκρατών εναντίον του Γκρίμσον για τον διασυρμό της υποτελούς κυβέρνησης τους και έτσι «μαύρισαν» την αποτυχημένη υποψήφια των σοσιαλδημοκρατών και αποθέωσαν τον Γκρίμσον.

Ο.Ρ. ΓΚΡΙΜΣΟΝ
Ανάποδη «τούμπα» από τον Σαμαρά
ΑΘΩΟΣ δεν είναι καθόλου ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον για τη χρεοκοπία της χώρας εξαιτίας των τραπεζών της.

Αντιθέτως, παρότρυνε κι αυτός τους συμπατριώτες του στον νεοφιλελεύθερο παροξυσμό. Κάκιστη εντύπωση είχε προκαλέσει και σε εμάς, όταν τον γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ισλανδία του Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Είχε όμως το θάρρος, όταν χρεοκόπησε η χώρα, να περάσει στο στρατόπεδο των υπερασπιστών του ισλανδικού λαού – έκανε δηλαδή την αντίθετη πολιτική κωλοτούμπα από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά! Η πολιτική αποθέωση του Γκρίμσον στις εκλογές από τους ψηφοφόρους θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον Έλληνα πρωθυπουργό….
Γιώργος Δελαστίκ
ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχόλια

10/07 16:44  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Αναρωτιέμαι αν ασχολήθηκε καθόλου ο συγγραφέας του άρθρου με το τι θα γίνει η Ισλανδία όντας εκτός της "κακιάς" ΕΕ τώρα που δεν θα έχει και το καζίνο των υπέρογκων τραπεζικών ανοιγμάτων του συστήματος της.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, η Ισλανδία μπορούσε να γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη στην ΕΕ ακριβώς επειδή μπορούσε να κάνει ότι ήθελε με το τραπεζικό της σύστημα καθώς δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα.

Οι "καημένοι" Ισλανδοί πολίτες ωφελήθηκαν τα μέγιστα από το εύκολο χρήμα που έρεε άφθονο όσο καιρό οι τράπεζες τους αλώνιζαν στην Βρετανία και στο τέλος υπέστησαν τις συνέπειες του να ζεις σε ένα μη ρυθμισμένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο.

Από δω και μπρος όμως, αφού οι Ισλανδοί δεν θέλουν την ΕΕ πως περιμένουν να κρατήσουν αυτό το ανεβασμένο και στιλάτο τρόπο ζωής τους;

Θα πουλάνε μπακαλιάρους ή θα γυρίσουν στην Δανία για βοήθεια;

Καλά θα κάνουν να γυρίσουν λοιπόν "με την μαγκιά τους" την πλάτη στην ΕΕ ώστε να καταλάβουν σε λίγο καιρό τι θα πει να είσαι μόνος και μικρός στον κόσμο των διεθνών αγορών.

Θα είναι χρήσιμο παράδειγμα και για πολλούς δικούς μας επαναστάτες της φακής...
16/07 12:50  Καλογηρου Παναγιωτης
Η απάντηση μπορεί να είναι καθυστερημένη, αλλά δεν ήμουν εδω...

Η Ισλανδία ανήκει στις Σκανδιναβικες χώρες και τελεί υπο τη προστασία της Σουηδίας η οποία οταν η Ισλανδία αρνήθηκε την πρώτη φορά τους όρους του ΔΝΤ ηταν η μόνη που της Δάνεισε χρήματα. Ως εκ τούτου το βλέπω δύσκολο να στραφεί στην ΕΕ.
16/07 15:03  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι συμφωνούμε.

Να σημειώσω όμως ότι η Ισλανδία ήταν Δανική αποικία και υπό την κηδεμονία της Δανίας και όχι της Σουηδίας έως και τον μεσοπόλεμο.(είναι η γυναίκα μου από τη Δανία και έτσι τυχαίνει να τα ξέρω αυτά)

Και φυσικά η χώρα δεν ανήκει στις σκανδιναβικές χώρες. Το δε σκανδιναβικό μοντέλο που εφάρμοζε έως το 2000, το παράτησε για τα καλά όταν πίστεψε τις βλακείες του Μπους για αυτορυθμιζόμενη αγορά και (σε πλήρη αντίθεση με το σκανδιναβικό μοντέλο) άφησε τις τράπεζες της εντελώς ανεξέλεγτες.

Η Σουηδία της δάνεισε χρήματα όπως όμως έκανε και η ίδια η Βρετανία μέσω της BoE.

Συμφωνώ απολύτως με την εκτίμηση σας ότι είναι δύσκολο να στραφεί στην ΕΕ.

Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι μια λάθος πολιτική επιλογή για την χώρα, καθώς χωρις την ΕΕ θα καταλάβει ότι δεν έχει καμιά ελπίδα επιβίωσης στο διεθνές σκηνικό.

Εκτός και αν καταλήξει υπό την "κηδεμονία" κάποιου άλλου κράτους-πατρόνα οπότε η ανεξαρτησία της θα είναι σε ακόμα χειρότερη θέση.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις καί σχόλια δεικτών - μετοχών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG
http://analytakis.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
ΛΟΓΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL, ΜΠΟΡEIΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΗΛΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΜΕΤΟΧΩΝ Σχολια Δεικτων ΑναλυσειςΑπό 22/11/13

Από 16/12/13
Flag Counter


[ Copy this | Start New | Full Size ]


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις