Καλογήρου Παναγιώτης (Τάκης 1)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Λίγα λόγια για εμένα
Γεννήθηκα Αθήνα..... Έχω ασχοληθεί με ΜΜΕ και είμαι ηλεκτρονικός. Στην ζωή μου οτι θέλησα το πέτυχα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το Χρηματιστήριο. Το πλήρωσα πανάκριβα. Ηταν το μόνο πράγμα που με έβαλε κάτω. Πείσμωσα τόσο, πού διέθεσα τόσες ώρες, όσες δεν διέθεσα για τίποτε άλλο για να το μάθω. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μου ξεπληρώσει οτι μου πήρε και όχι μόνο.Εδώ και αρκετό καίρο, έχω συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να δείξω στον απλό επενδυτή οτι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Αν δεν καταστραφείς δεν μαθαίνεις. Μάθετε για να μήν είστε και εσείς τα επόμενα θύματα. Τις γνώσεις που αποκόμισα σας μεταφέρω απο εδώ. Αποτελούν τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και εμπειρίες. Να ξέρετε οτι κανείς δεν ξέρει τα πάντα . Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
ANALYTAKIS TV
Σύνδεσμοι


Ξαφνικά βρέθηκε λύση ... Ανοίγει η "πόρτα" για νέο κριτήριο ελλείμματος ...
976 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012
05:38

Τη πανευρωπαϊκή χρήση άλλου τρόπου μέτρησης του ελλείμματος που αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την Ελλάδα προωθούν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Το διαρθρωτικό έλλειμμα προσμετρά το ύψος της ύφεσης και φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη και 2,6% αντί για 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται το επίσημο έλλειμμα.

Αν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα αλλαγών στο Μνημόνιο που ήδη… «ψήνονται». Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση προσαρμογής για 1-3 έτη, μέτρα σε στάδια, έμφαση στη φοροδιαφυγή, αντικατάσταση επαχθών παρεμβάσεων, άμεση καταβολή περισσότερων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ευρωομόλογα επενδύσεων.

Το νέο «παράθυρο» για ελαστικότερο Μνημόνιο άνοιξε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση ρητρών προσαρμοστικότητας του νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Η ελαστικοποίηση θα αφορά σε όλα τα κράτη και προκύπτει από ένα εναλλακτικό -και πιο δίκαιο- τρόπο μέτρησης του ελλείμματος.

Ο λόγος για το διαθρωτικό ή αλλιώς «κυκλικά προσαρμοσμένο» έλλειμμα το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα. Οι δύο επικρατέστερες μετρήσεις της Κομισιόν το υπολογίζουν στο 2,6% του ΑΕΠ και στο 5,6% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 7,3% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το γνωστό ελληνικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, παρά τον πακτωλό μέτρων που έχουν ληφθεί.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το διαρθρωτικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση. Όσο πιο μεγάλη είναι (και στην Ελλάδα αναμένεται να είναι οξύτερη), τόσο το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώνεται. Και τούτο διότι προσμετρά πόσο η ύφεση «τρώει» τα κρατικά έσοδα (φοροδοτική ικανότητα και ασφαλιστικές εισφορές) και αυξάνει τις δαπάνες (κοινωνικά επιδόματα κλπ).

Έτσι, υπολογίζει ένα κοινωνικά και οικονομικά πιο «δίκαιο» έλλειμμα. Να σημειωθεί, ότι αν η ανάπτυξη επανέλθει, τότε το έλλειμμα αντιστοίχως φαίνεται πιο μεγάλο…

Το νέο σύμφωνο έχει «παράθυρο» για την εφαρμογή του παραπάνω κανόνα, αναφέρουν στελέχη που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχει ένα τεχνικό θέμα που σταματούσε τη διαδικασία: το οικονομετρικό μοντέλο που θα επιλεγεί (υπολογισμός επιπτώσεων ύφεσης σε έσοδα και δαπάνες), καθώς όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις που ήδη υπάρχουν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες.

Το θέμα συζητήθηκε στις 2 Μαΐου σε κλειστό συνέδριο στο Παρίσι μεταξύ μελών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, κρατών-μελών και επιφανών οικονομολόγων. Το ερώτημα ήταν πως θα εισαχθεί ο «διαθρωτικός κανόνας» με κοινή μέτρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Πλέον, οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη «εργαλείο» που μπορεί να στηρίξει την «αναδιάταξη» του Μνημονίου, κάνοντάς το βιώσιμο και ανεκτό για την οικονομία και τους πολίτες.

«Οι παρεμβάσεις στο Μνημόνιο»

Υπάρχουν όμως και άλλες παρεμβάσεις που συζητούνται εδώ και καιρό στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος:

- Παράταση Μνημονίου όχι μόνο για 1 αλλά και για 2- 3 χρόνια

- Δέσμευση και ανακοίνωση όχι όλων των μέτρων των επιμένων ετών, αλλά μόνο όσων απαιτούνται για την επόμενη χρονιά (7 δισ. ευρώ αν δεν επιμηκυνθεί το Μνημόνιο και 11,6 δισ. ευρώ στη διετία)

- Αντικατάσταση παρεμβάσεων που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (ειδικά στους μισθούς και στους φόρους) ή δεν έφεραν αποτέλεσμα

- Νέα προσπάθεια να έρθουν παραπάνω έσοδα από τη πάταξη της φοροδιαφυγής

- Επιτάχυνση καταβολής στην Ελλάδα κονδυλίων του ΕΣΠΑ

- Εκκίνηση από το 2013 του νέου εργαλείου των επενδυτικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων μεταφορικών αξόνων.

Δήμητρα Καδδά

http://logioshermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_3728.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις καί σχόλια δεικτών - μετοχών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG
http://analytakis.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
ΛΟΓΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL, ΜΠΟΡEIΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΗΛΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΜΕΤΟΧΩΝ Σχολια Δεικτων ΑναλυσειςΑπό 22/11/13

Από 16/12/13
Flag Counter


[ Copy this | Start New | Full Size ]


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις