Καλογήρου Παναγιώτης (Τάκης 1)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Λίγα λόγια για εμένα
Γεννήθηκα Αθήνα..... Έχω ασχοληθεί με ΜΜΕ και είμαι ηλεκτρονικός. Στην ζωή μου οτι θέλησα το πέτυχα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το Χρηματιστήριο. Το πλήρωσα πανάκριβα. Ηταν το μόνο πράγμα που με έβαλε κάτω. Πείσμωσα τόσο, πού διέθεσα τόσες ώρες, όσες δεν διέθεσα για τίποτε άλλο για να το μάθω. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μου ξεπληρώσει οτι μου πήρε και όχι μόνο.Εδώ και αρκετό καίρο, έχω συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να δείξω στον απλό επενδυτή οτι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Αν δεν καταστραφείς δεν μαθαίνεις. Μάθετε για να μήν είστε και εσείς τα επόμενα θύματα. Τις γνώσεις που αποκόμισα σας μεταφέρω απο εδώ. Αποτελούν τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και εμπειρίες. Να ξέρετε οτι κανείς δεν ξέρει τα πάντα . Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
ANALYTAKIS TV
Σύνδεσμοι


Γιατί η εκκλησία κερδοσκοπεί ;
1728 αναγνώστες
Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011
18:04

"Ο έχων δυο χιτώνας, δότω τον ένα..."

Περικοπές μισθών, οριζόντια, σε δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Περικοπές σε εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εκπτώσεις παντού, διότι «μαζί τα φάγαμε» αλλά δεν πληρώνουμε την κρίση μαζί, το συντριπτικό ποσοστό προς το παρόν χρεώνεται στους πλέον οικονομικά αδύνατους μισθοσυντήρητους, στους μικρο-μεσαίους και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. 

Όλων των ΔΕΚΟ;
Χίλια συγνώμη, Όλες οι ΔΕΚΟ ο τρόπος του λέγειν, υπάρχει και η απείραχτηΔΕΚΟ Εκκλησίας
Δείτε την προθυμότατη Εκκλησία μέσω των επίσημων κωδικών.
Κατεβάστε το pdf του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και… Θρησκευμάτων, 2010!

Οι κωδικοί

0371: – Μισθοδοσία αρχιερέων και ιεροκηρύκων 6.200.000 €

2892: – Επιχορήγηση στον εκτός προϋπολογισμού λογαριασμό της ληψοδοσίας του δημοσίου ταμείου “Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου” για κάλυψη του ελλείμματος του 226.000.000,00 €

Δεν θα αναφερθώ στα υπερ-πίστεως φακελάκια, για βαφτίσια, γάμους, κηδείες, πολυέλαιους, αγιασμούς, ξόανα, ξεματιάσματα κι ανιμισμούς τι επιπλέον επιφέρουν, ούτε τις περιβόητες ΜΚΟ και λοιπά αγαθά έργα προς αδυνάμους ΚουΛουΠου- ΚουΛουΠου- Αλληλούια!

Πληρωμές του κράτους - δηλαδή δικες μας - προς το Αγιο όρος ΜΟΝΟ!!!!!!

΄΄Με την   ετήσια επιχορήγηση του Ελληνικού κράτους στις Μονές του Αγίου όρους καλύπτοται πάγιες ανάγκες τους,όπως η συντήρηση τους και τα τεράστια έξοδα φιλοξενίας των επισκεπτών,ημεδαπών και αλλοδαπών που ετησίως ξεπερνούν  τις 400.χιλ  αφού κάθε μέρα κατά μέσο όρο η κάθε Μονή φιλοξενεί περί τους 40 προσκυνητές. Οι περισσότερες Μονές συντηρούνται από αυτή την επιχορήγηση καθώς αποτελεί το μοναδικό εισόδημα τους.΄΄εξηγεί στο agioritikovima.gr ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ.Αρίστος Κασμίρογλου με αφορμή πρόσφατα δημοσιευματα που επέκριναν την εν λόγω ενίσχυση των Μονών της Αθωνικής πολιτείας(2.250.000 εκατομμυρίων) απο τα κρατικά κονδύλια.
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτη η οικονομική στήριξη των Μονών γίνεται τουλάχιστον εδώ και τριάντα χρόνια.Μάλιστα, τη φετινή χρονιά,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agioritikovima.gr το συνολικό ποσό μειώθηκε περίπου κατα 400.χιλ ευρω.Η οικονομική ενίσχυση έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.

 ΄΄Το Αγιο Ορος, ένα κόσμημα της ορθοδοξίας και του πολιτισμού με παγκόσμια ακτονοβολία πρέπει να στηρίζεται. Και επι της ευκαιρίας θα ήθελα να τονίσω ότι οι πατέρες συμμεριζόνται πλήρως το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.΄΄επισημαίνει ο κ. Κασμίρογλου και συμπληρώνει΄΄Και να μη ξεχνούμε ότι το Αγιο Όρος το 1922 παραχώρησε τεράστιες εκτάσεις στο Ελληνικό κράτος για την ανάγκη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.΄΄
 
Αναφορικά με τις σχέσεις της πολιτείας και του Αγίου Ορους είπε΄΄Η σχέση της Ελληνικής κυβέρνησης και δε με το υπουργείο εξωτερικών, που είναι και το αρμόδιο,με το Αγιο όρος είναι άριστες και με σεβασμό ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα του Αθωνικής πολιτείας.΄΄
 
Αναλυτικά η απόφαση οπως δημοσιέυτηκε στο φύλλο της κυβερνήσεως.
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 1166/1981 (ΦΕΚ 161/Α/24-06-1981).
2. Την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 36/09–12-2010 (ΦΕΚ 210 A /10-12-2010) με την οποία καθορίστηκε σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, το ύψος της ετήσιας οικονομικής χορηγίας προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κατά το Οικονομικό Έτος 2010.
3. Την αριθμ. 000 23 000006/12-01-2011 απόφαση (αριθμ. Πρωτοκόλλου 2/3421/0020/12-01-2011) με την οποία ορίζεται σε 100% το ποσοστό διαθέσεως της σχετικής πιστώσεως.
4. Το υπ’ αριθμ. Φ.2/21/320/ 13/26 .2.2010 έγγραφο της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους με το οποίο προσδιορίζονται οι συντελεστές κατανομής της οικονομικής χορηγίας.
5. Την αριθμ. 2672/03-12-2009 (ΦΕΚ 2408/Β/03-12-2009) απόφαση καθορισμού αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη
6. Την αριθμ. 2/67009/0004/11-10-2010 (ΦΕΚ 1816/Β/21-10-2010) απόφαση «Μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και της εξουσίας να υπογράφουν «Με εντολή Υφυπουργού» στο Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών. απόφαση μεταβιβάσεως αρμοδιοτήτων

 

Ας δούμε τώρα τι διεκδικεί η εκκλησία.

Διεκδικήσεις «φιλέτων» σε όλη την Ελλάδα, κατα­πα­­τήσεις, παρανομίες, ακόμα και τρικ για την είσ­πρα­­ξη αγροτικών επιδοτήσεων έχουν γίνει «ευαγγέλιο» μερίδας του κλήρου, που συνεχίζει να σωρεύει πλούτο εις βάρος του Δημοσίου και των πολιτών 
 

Οι ράσα... offshore εταιρείες τύπου «Rasadel», αλλά και άλλες παρόμοιες που είχε στήσει η Μονή Βατοπεδίου, μηχανευόμενη μπίζνες που θα ζήλευαν ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ και golden boys, αποτελούν κάτι ακραίο για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τον λόγο αυτόν και θεωρήθηκαν ως πρόκληση -τουλάχιστον στα λόγια- από πολλούς παράγοντες της Εκκλησίας.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι παράγοντες τόσο στην Εκκλησία όσο και στο Αγιον Ορος -μέχρι και στο Πατριαρχείο- που ανέκρουσαν πρύμναν, στηρίζοντας ακόμη και ανοικτά κάποιοι τον Εφραίμ και την παρέα του, φοβούμενοι κυρίως μήπως το Βατοπέδι αποτελέσει προηγούμενο και χαθούν για την Εκκλησία και τα μοναστήρια περιουσίες δισεκατομμυρίων, κυρίως κτηματικές, για πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο και τοπικούς φορείς.

Σε ολόκληρη τη Χαλκιδική μεγάλες εκτάσεις εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ιδιοκτησίες των μονών του Αγίου Ορους, ενώ τις περασμένες δεκαετίες χιλιάδες στρέμματα, κάτω από αμφισβητούμενες καταστάσεις, πωλήθηκαν κάνοντας αρκετούς ιδιώτες πάμπλουτους. Την ίδια ώρα με απίθανους ισχυρισμούς, ακόμη και τεχνάσματα, μονές επιχειρούν να βάλουν χέρι σε εκτάσεις-φιλέτα δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα η πολιτεία συχνά μόνο παρατηρούσε, ενώ κάποιοι παράγοντές της μεθόδευαν ακόμη και καταστάσεις υπέρ των μονών.

Νίκη των κατοίκων
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει βοηθήσει -τουλάχιστον προσωρινά- ώστε να υπάρχει περισσότερη προσοχή και ευαισθησία από τους κρατικούς παράγοντες και τη Δικαιοσύνη. Ετσι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μοναστήρι του Αγίου Ορους έχασε μια μεγάλη υπόθεση που είχε κερδίσει πρωτόδικα. Πρόκειται για ένα παραλιακό φιλέτο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Τριστινίκα (Συκιά) του Δήμου Σιθωνίας, έκτασης 4.439 στρεμμάτων, το οποίο μοιράζονταν οι κάτοικοι και το Δημόσιο.

Εντός των ορίων του είναι κτισμένα εκατοντάδες σπίτια και τουριστικά καταλύματα. Το διεκδίκησε και το κέρδισε με προσφυγή από το 2002 η Μονή Κουτλουμουσίου, παρότι είχε απαλλοτριωθεί ολόκληρο το Κουτλουμουσιανό μετόχι από το 1933 και υπήρχαν ιδιοκτησίες των κατοίκων της Συκιάς με καταγραφές και πράξεις από τον 19ο αιώνα.

Η προσφυγή της Μονής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου με την υποβολή αναγνωριστικής διεκδικητικής αγωγής από το 2002 και η απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2006, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτησία της το παραλιακό φιλέτο των 4.439 στρεμμάτων, έγιναν εν κρυπτώ για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Τορώνης.

Η διαπίστωση στην οποία προχώρησε και το Εφετείο Θεσσαλονίκης στην έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του στις 9 Ιουνίου 2008 είναι αποκαλυπτική και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τον χειρισμό της υπόθεσης.

«Από την 5η Μαΐου 2004 ή τουλάχιστον από τη 2α Δεκεμβρίου 2004 που το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση για τη διενεργεθείσα πραγματογνωμοσύνη μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2005, οπότε έγινε η περαιτέρω συζήτηση της υποθέσεως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μετά την οποία εκδόθηκε η εκκαλούμενη 48/2006 οριστική απόφαση, υπήρξε χρόνος και το Δημόσιο είχε την ευχέρεια διορισμού τεχνικού συμβούλου για την αντίκρουση των πραγματογνωμόνων, αλλά αδράνησε».

Προσφυγή για «φιλέτο»
Σε εκκρεμότητα την ίδια ώρα είναι η αναγνωριστική αγωγή που έχει υποβάλει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου η Μονή Σίμωνος Πέτρας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και συζητήθηκε στις 18 Μαρτίου. Με αυτήν διεκδικεί τη μισή έκταση ενός μετοχίου, που απαλλοτριώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’30, το λεγόμενο «Πετριώτικο Σιθωνίας» ή «Πετριώτικο Βάβας». Πρόκειται για δασική στο μεγαλύτερο μέρος της έκταση, 9.320 στρεμμάτων όπως έχει μετρηθεί σήμερα, κοντά στη Συκιά. Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τον περιγραφικό και με μεγάλη απόκλιση τρόπο που γινόταν η μέτρηση το 1931, η Μονή ισχυρίζεται ότι η έκταση που απαλλοτριώθηκε τότε είναι μόνο 4.153 στρέμματα και πως τα υπόλοιπα 5.174 στρέμματα της ανήκουν.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες»

Την ίδια ώρα τη μερίδα του λέοντος από αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις (της ΕΕ καθώς και εθνικές) συνεχίζουν να παίρνουν μοναστήρια του Αγίου Ορους, ανάμεσά τους και η Μονή Βατοπεδίου. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πρόκειται για αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες», αφού στην πραγματικότητα είναι χαρακτηρισμένες κυρίως ως δασικές και βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής. Επίσης πίσω από τις ενισχύσεις-επιδοτήσεις στα μοναστήρια υπάρχει πάντα το σκάνδαλο της «αγρανάπαυσης» ή των «οικοπάρκων». Εκτός από τη Μονή Βατοπεδίου στον χορό των αγροτικών ενισχύσεων έχουν μπει επίσης και οι Μονές Μεγίστης Λαύρας, Διονυσίου και Ξενοφώντος.

Μονή Αγίου Διονυσίου
Μετέτρεψε πλαγιά σε ιδιωτική έκταση

Στον Ολυμπο, η «βουλιμία» του ηγουμένου της Μονής Αγίου Διονυσίου, που επιμένει να διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους, έχει ενώσει εναντίον του το σύνολο της κοινωνίας του Λιτοχώρου, του Δίου και της Πύδνας, αλλά και τον ίδιο τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Αγαθόνικο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τον καταγγείλει δημόσια, εκφράζοντας την απορία του πώς μπορεί να κοιμάται ήσυχα, έχοντας εξορίσει κτηνοτρόφους από τα βοσκοτόπια των παππούδων τους. Χρησιμοποιώντας αμφιβόλου γνησιότητας τίτλους κυριότητας («ταπιά») από την εποχή της τουρκοκρατίας, ο ηγούμενος, πατήρ Μάξιμος Κυρίτσης, κέρδισε δικαστικά έκταση 4.250 στρεμμάτων στο «βουνό των θεών», που επί αιώνες χρησιμοποιούνταν ως βοσκοτόπια. Η έκταση αυτή προστέθηκε στα 66.490 στρέμματα που ήδη ανήκαν στη Μονή, η οποία έχει μετατρέψει ολόκληρη πλαγιά σε ιδιωτική έκταση, και λειτουργεί σε αυτήν κερδοφόρες επιχειρήσεις (μονάδα παραγωγής κρέατος κ.ά.).

Μονή Τοπλού
Σκόπευε να χτίσει τουριστικά χωριά

Σημαντικές ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις και στο επονομαζόμενο ως «κρητικό Βατοπέδι», αυτό της Μονής Τοπλού, και στα «ιερά» επενδυτικά σχέδια του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» που σκόπευε να κατασκευάσει δύο τουριστικά χωριά, με ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 7.000 κλινών, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πρόσφατα παράνομα τα έργα τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής, κάνοντας δεκτή την αίτηση περίπου 300 κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση, που θα υλοποιούσε το Ιδρυμα, με βρετανική επενδυτική εταιρεία.

Πετράκη και Πεντέλης
Οι πλούσιες μονές της πρωτεύουσας

Μία από τις ιστορικότερες μονές της Αθήνας, η Μονή Πετράκη, θεωρείται πάμπλουτη εδώ και πολλούς αιώνες. Σήμερα είναι μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, έχει στην ιδιοκτησία της κτήματα στην Πεντέλη, στον Υμηττό και στην Πάρνηθα και συμμετέχει σε αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας. Το ίδιο και η Μονή Πεντέλης που ιδρύθηκε από τον 16ο αιώνα και έγινε μία από τις πλουσιότερες μονές. Σήμερα συμμετέχει σε αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Μελανό σημείο της το βεβαρημένο παρελθόν με τα κτηματομεσιτικά.

Μονή Μεγίστης Λαύρας
Μίσθωσαν νησί σε κτηνοτρόφους

Αυθαιρεσίες χωρίς τέλος υπάρχουν στην Κυρά Παναγιά, το μικρό νησάκι στο αρχιπέλαγος της Αλοννήσου, το οποίο ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους.

Οι μοναχοί-διαχειριστές του νησιού μίσθωσαν το σύνολο της έκτασής του σε κτηνοτρόφους από τον Αλμυρό, οι οποίοι εγκατέστησαν 2.500 κατσίκια, που έχουν αποψιλώσει τη χλωρίδα και καταστρέφουν τον μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον, οι μοναχοί άνοιξαν δρόμους στο νησάκι, χωρίς καμία άδεια, και η εκδίκαση της υπόθεσης -έπειτα από προσφυγή της ΙΓ’ ΕΠΚΑ- αναβλήθηκε για 6η (!) φορά. Μέσα στο 2011 εκδικάζεται και η μηνυτήρια αναφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανεξέλεγκτη βόσκηση των κατσικιών.

Οι μοναχοί σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους εισπράττουν παχυλές επιδοτήσεις από την ΕΕ, αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, καθώς πλέον στην Κυρά Παναγιά δεν έχει μείνει ούτε? χλωρό κλαράκι.

Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών οι μοναχοί δεσμεύονταν πως θα μειώσουν τον αριθμό των κατσικιών και θα νομιμοποιήσουν τους δρόμους που άνοιξαν, αντίθετα όμως αυξάνουν τα κατσίκια και διατηρούν τους δρόμους παράνομα.

Το επιχειρηματικό... δαιμόνιο των μοναχών τους οδήγησε να ζητήσουν άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση πέντε μονάδων αφαλάτωσης νερού με φωτοβολταϊκές κυψέλες, σχέδιο που -φυσικά- απορρίφθηκε από το ΚΑΣ, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.

Η Κυρά Παναγιά έχει σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει ο νεολιθικός οικισμός στον Αγιο Πέτρο με την πολύτιμη κεραμική του.

Μονή στην Πάτμο
Απέκτησε μετόχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

Στην Πάτμο ο Αλέξιος Κομνηνός φέρεται ότι χάρισε στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου το σύνολο του νησιού. Στους αιώνες που πέρασαν η Μονή απέκτησε μετόχια σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σήμερα διαθέτει δεκάδες σκήτες και ιερά καθίσματα, καθώς και 13 μετόχια, διάσπαρτα στο Αιγαίο. Μέσα από τα μετόχιά της έχει στην κυριότητά της μια σημαντική περιουσία, την οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Μόνο στη Σάμο έχει στην κυριότητά της 18.000 στρέμματα γης, ενώ διαθέτει και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του νότιου τμήματος της Πάτμου. Η Μονή απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από λίγα χρόνια με το σκάνδαλο που αφορούσε ένα δίκτυο εκμετάλλευσης της περιουσίας της από μοναχούς.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο ανυπολόγιστος θησαυρός της Εκκλησίας

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή του συνόλου της κτηματικής περιουσίας της Εκκλησίας, που θεωρείται ανεκτίμητη, εξακολουθούν να υπάρχουν (σκόπιμα;) μόνο σενάρια.

Η καταγραφή που έγινε εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες από το αρμόδιο υπουργείο με πολλά προβλήματα και ελλείψεις, δίχως να περιλαμβάνει κτήματα κάτω των 50 στρεμμάτων, την υπολόγιζε σε 855.730 στρέμματα.

Αργότερα ο τότε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και σήμερα Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος συμμετείχε σε επιτροπή διαπραγμάτευσης με την πολιτεία, την ανέβαζε στο 1,3 εκατ. στρέμματα.

Πριν από μία δεκαετία εκπρόσωποι οκτώ μονών, οι οποίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στον Νόμο Τρίτση, αποτιμούσαν την αξία της μοναστηριακής περιουσίας τους κοντά στα 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ (!). Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώνει πάντως επίσημα ότι δεν γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των μονών, των μητροπόλεων και των ναών, γιατί έχουν αυτόνομη οικονομική διαχείριση.

Να σημειωθεί ότι αυτή η περιουσία καλύπτεται από ένα πλέγμα χιλιάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ελαφρύνσεις
Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και χαμηλή φορολογία σε σχέση με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων απολαμβάνει η Εκκλησία.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η Εκκλησία δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τα ακαθάριστα έσοδά της, ενώ δεν καταβάλλει και φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Με τον φορολογικό νόμο του περασμένου Μαρτίου καταργήθηκε η ολοσχερής απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο περιουσίας.

Ειδικότερα:

-                          επιβλήθηκε φόρος με συντελεστή 20% στα ακαθάριστα έσοδα της Εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων. Η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων ήταν μηδενική

-                          φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων προς την Εκκλησιά και με συντελεστή 10% οι δωρεές μετρητών

-                          η αξία των ακινήτων της Εκκλησίας φορολογείται με συντελεστή 3... όπως και των επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18003

 

Με συντελεστή 20% και όχι 5% όπως αρχικά σχεδιαζόταν θα φορολογηθούν τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών. Αυτό προβλέπεται στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στον πρόεδρο της Βουλής με τα βασικά σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο φορολογικό. Οι δωρεές ακινήτων της εκκλησίες θα φορολογούνται με 5% και οι δωρεές μετρητών με 10%.

Πηγή:www.capital.gr


Μιλώντας στη Realnews, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι η εκκλησία έχει υπό τη σκέπη της περίπου δέκα χιλιάδες ΝΠΔΔ, τους ναούς, με αυτόνομη οικονομική διαχείριση, και δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετος να φορολογηθούν αυτά με το λογιστικό προσδιορισμό, εσόδων μείον εξόδων βάσει των βιβλίων τους.

«Έρχεται τώρα το κράτος και λέει» προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος: «'Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις'. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο: Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20% όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;».

Και ρωτώ εγώ ο αφελής.

Το κράτος εμενα με ρώτησε τι εξοδα εχω; Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό;

Εσας που σας πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ, γιατι φωνάζετε;

Μηπως μπορείτε να μας πείτε γιατί κόβεστε τόσο πολύ για κατι που ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ;

Απο που προκείπτει οτι η εκκλησία θα πρέπει να εχει περιουσία;

Από τον Χριστό;

Απ οσο  γνωρίζουμε Εκείνος δεν μαζευε χρήματα, Εκείνος δεν εκλεβε, ,Εκείνος δεν είχε μετοχές, Εκείνος δεν πληρωνόταν.Εκείνος προέτρεπε να ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ οτι έχεις

Τι Από ΟΛΑ ΑΥΤΑ κάνει η εκκλησία;

Γιατί δεν συμμετέχει ενεργά στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε;

Γιατί αφου πληρώνονται απο το κράτος να μην φορολογούνται με 80%. Τι τα κάνουν ολα αυτά που μαζεύουν;

Και μη μου πει κάποιος οτι φροντίζουν κόσμο, γιατι το ποσοστό που διατίθετε μπροστά σε αυτά που εισπράτουν, είναι ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΕΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

* Με το κράτος και ειδικότερα με τους βολευτές θα ασχοληθούμε σε άλλο αρθρο.

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις καί σχόλια δεικτών - μετοχών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG
http://analytakis.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
ΛΟΓΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL, ΜΠΟΡEIΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΗΛΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΜΕΤΟΧΩΝ Σχολια Δεικτων ΑναλυσειςΑπό 22/11/13

Από 16/12/13
Flag Counter


[ Copy this | Start New | Full Size ]


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις