Καλογήρου Παναγιώτης (Τάκης 1)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Λίγα λόγια για εμένα
Γεννήθηκα Αθήνα..... Έχω ασχοληθεί με ΜΜΕ και είμαι ηλεκτρονικός. Στην ζωή μου οτι θέλησα το πέτυχα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το Χρηματιστήριο. Το πλήρωσα πανάκριβα. Ηταν το μόνο πράγμα που με έβαλε κάτω. Πείσμωσα τόσο, πού διέθεσα τόσες ώρες, όσες δεν διέθεσα για τίποτε άλλο για να το μάθω. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μου ξεπληρώσει οτι μου πήρε και όχι μόνο.Εδώ και αρκετό καίρο, έχω συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να δείξω στον απλό επενδυτή οτι τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Αν δεν καταστραφείς δεν μαθαίνεις. Μάθετε για να μήν είστε και εσείς τα επόμενα θύματα. Τις γνώσεις που αποκόμισα σας μεταφέρω απο εδώ. Αποτελούν τις προσωπικές μου εκτιμήσεις και εμπειρίες. Να ξέρετε οτι κανείς δεν ξέρει τα πάντα . Γηράσκω αεί διδασκόμενος.
ANALYTAKIS TV
Σύνδεσμοι


Προστατες των αγορων, η, προστατες.......
1056 αναγνώστες
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008
03:52

Οι  "προστάτες των αγορών", οι οποίοι παρεμβαίνουν κατά βούληση υποσχόμενοι να σώσουν το σύστημα, χωρίς, τελικά να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, χωρίς έλεγχο της στρατηγικής τους, άνευ δημοκρατικού διαλόγου με χρηματιστηριακούς φορείς και φυσικά, χωρίς να ερωτηθούν οι επενδυτές.

Μία από τις πιο πρόσφατες επινοήσεις τους ήταν η απαγόρευση των short πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ, με σκοπό να τις προστατέψουν. Με άλλα λόγια, αυτό που προσπάθησαν να επιτύχουν, ήταν η μείωση της αρνητικής παρέμβασης.

 Η αρνητική παρέμβαση μπορεί να ασκηθεί με πολλούς τρόπους: οι πιο άμεσοι είναι μέσω της πώλησης και μέσω short θέσεων. Η πώληση δεν επιτρέπει την επίτευξη κερδών παρά μόνο την κατοχύρωση κερδών από προηγούμενη αγορά η το κόψιμο ζημιών. Η short θέση, όμως, είναι κερδοσκοπική πράξη. Έτσι, η FED σκέφτηκε πως αν απαγορεύσει αυτήν την κερδοσκοπική πράξη ο κλάδος των τραπεζών να σταθεροποιηθεί. Αυτό που ξέχασε, ωστόσο, ήταν ότι η σταθεροποίηση έρχεται μόνο μέσω της αύξησης της θετικής παρέμβασης και όχι του περιορισμού της αρνητικής.

Ακόμη και αν απαγορεύονταν εξ'΄ολοκλήρου οι πωλήσεις μετοχών, αυτό δε θα σήμαινε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα σταθεροποιούνταν. Όταν το καρδιογράφημα ενός ασθενή είναι προβληματικό και φανερώνει αρρυθμία, δε λύνεται το πρόβλημα με το να σκοτώσουμε τον ασθενή ώστε το καρδιογράφημα του να γίνει μία ευθεία γραμμή και να παύση η αρρυθμία. Ο σκοπός δεν είναι να ισιώσουμε τη γραμμή, αλλά να βελτιώσουμε την υγεία του ασθενή.

Έτσι, είτε απαγορευτούν οι short θέσεις είτε οι πωλήσεις μετοχών ή και τα δύο μαζί χωρίς παράλληλη, ουσιαστική, βελτίωση των συνθηκών εκείνων, που μπορούν να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον και τελικά θετική παρέμβαση, ο κλάδος ή η αγορά στην οποία εφαρμόστηκε το μέτρο θα μαραζώσει, ο όγκος θα συρρικνωθεί και η ζημιά μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι αν δεν είχαν ληφθεί τα συγκεκριμένα μέτρα.

Αν η FED γνώριζε, πράγματι, σε βάθος την ψυχολογία των αγορών, τότε δε θα προέβαινε σε τέτοιες απαγορευτικές τακτικές που κάνουν τους πάντες καχύποπτους αλλά θα παρενέβαινε θετικά με κατάλληλο πλάνο και τη σωστή χρονική στιγμή, προκαλώντας μία άνοδο στην οποία οι έχοντες short θέση θα χρησίμευαν για να την μεγεθύνουν. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ανόδου του πετρελαίου, τη Δευτέρα, όταν η απομάκρυνση προς τα πάνω από τα 100 δολάρια, οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο short θέσεων και σε εκτίναξη των τιμών. Στην άνοδο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, την Παρασκευή, δε μπόρεσε να συμβεί το ίδιο καθώς δεν υπήρχαν short θέσεις για να κλείσουν.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, όλες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ έκλεισαν με πτώση κατά μέσο όρο 11,56%. Την ίδια στιγμή ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε από 25 μέχρι 50%.

Τεχνικές έξυπνης χειραγώγησης των traders και των κερδοσκόπων, ηταν αυτές τις οποίες έκανε πράξη ο, επί κυβερνήσεως Κλίντον Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρούμπεν, ο άνθρωπος που κατηύθυνε τη διεθνή αγορά νομισμάτων με μαεστρία.

Στην τελική ανάλυση, όμως, δεν είναι προσωπικότητες τύπου Ρούμπεν που χρειάζονται οι αγορές αλλά οικονομίες συμπαγείς και υγιείς και ένα μηχανισμός όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερης αντανάκλασης των πραγματικών οικονομικών συνθηκών στις ορθά ελεγχόμενες, ελεύθερες, χρηματιστηριακές αγορές.

Διότι οι σημερινές πρακτικές που υιοθετούνται από τη FED, μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις αντίστοιχες στη Ρωσία, κατά την περίοδο 2004-2005. Τότε, η ρωσική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο της Yukos, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία χρωστούσε δισεκατομμύρια σε φόρους. Τώρα, οι ΗΠΑ πήραν τον έλεγχο των Fannie Mae και Freddie Mac.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αγορά μετοχών αξίας 20 δις δολαρίων σε κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια. Τρεις ημέρες αργότερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι, επίσης, θα αγοράσουν μερίδια σε μετοχές ως τμήμα της βοήθειας των 700 δις δολαρίων.

Θα θυμόσαστε, ίσως, ότι ο Μπους είχε πει πως ο Πούτιν "είναι ένα ευθύ και αξιόπιστο" άτομο "βαθιά αφοσιωμένο στη χώρα του και στο συμφέρον της". Η φιλοφρόνηση αυτή ήταν κάτι το οποίο δεχτήκαμε ως τμήμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αλλά η αντιγραφή ρωσικών πρακτικών στη διαχείριση οικονομικών και δη χρηματιστηριακών κρίσεων από Αμερικανούς ιθύνοντες, είναι κάτι το πρωτοφανές.

Στην Ελλάδα τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να παρέμβει για να σώσει το ΧΑ και εξέδωσε απόφαση σχετική με το short selling η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

Πηγη   sofokleous10.gr

Σχόλια

25/09 07:49  pantelis2002
Δεν μπορω να καταλαβω πως συνδυαζεις τον elliot με το 3f?
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αναλύσεις καί σχόλια δεικτών - μετοχών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG
http://analytakis.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
ΛΟΓΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL, ΜΠΟΡEIΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΗΛΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΔ ΜΕΤΟΧΩΝ Σχολια Δεικτων ΑναλυσειςΑπό 22/11/13

Από 16/12/13
Flag Counter


[ Copy this | Start New | Full Size ]


Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις